Jest naturalnie słodzona daktylami, a swój czekoladowy smak zawdzięcza jednemu z naszych ulubionych superfoods - surowemu kakao w proszku. Czy ta pakowana gorąca czekolada ma witaminę K, żelazo i przeciwutleniacze? Tak, nie sądziliśmy, że tak.

Uwielbiamy popijać zdrową gorącą czekoladę. To wręcz konieczność, kiedy jest chłodno i jedyną rzeczą, która wydaje się przyjemna jest przytulenie się do Netflixa i wygodnego koca. Uwielbiamy przepis na gorącą czekoladę z książki Jen "Proste Zielone Posiłki", ale uwielbiamy też to gorące czekoladowe zielone smoothie zrobione ze świeżego szpinaku i orzechów laskowych. To dowód na to, że możesz mieć swoje zielone smoothie i deser w jednym.

OPIS

Aby uczynić to Hazelnut Hot Chocolate Green Smoothie wyjątkowo dekadenckim, sugerujemy zwieńczenie go gęstą śmietanką kokosową (taką z puszki) i dobrą posypką z posiekanych orzechów laskowych oraz najmniejszą posypką kakao w proszku. I wszystko gotowe. To naprawdę smakuje jak Nutella w formie zielonego smoothie.

czekolada


SKŁADNIKI

  • 1 filiżanka szpinaku (świeżego)
  • 1 filiżanka migdałów (podgrzanych)
  • 1/2 dojrzałej gruszki (obranej i wydrążonej (opcjonalnie)*)
  • 1/4 szklanki prażonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki stołowe daktyli medjool
  • 2 łyżki stołowe kakao w proszku (do smaku (użyj więcej, aby uzyskać smak ciemnej czekolady))
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Bita śmietana kokosowa i posiekane orzechy laskowe (do posypania (opcjonalnie))

INSTRUKCJA:

  1. Zmiksuj szpinak i mleko migdałowe lub kokosowe do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Następnie dodaj pozostałe składniki, z wyjątkiem ubitej śmietany kokosowej i dekoracji. Jeśli używasz blendera wysokoobrotowego, zacznij miksować na niskich obrotach, a następnie na wysokich. Pozostawić do zmiksowania na 3-5 minut, lub do uzyskania bardzo gorącej konsystencji. Jeśli używasz zwykłego blendera, zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji i podgrzej delikatnie na kuchence lub przelej do kubków i podgrzej w mikrofalówce.

UWAGI

Uwaga: Zachowaj ostrożność podczas mieszania gorących płynów. Upewnij się, że pokrywka jest odpowietrzona, aby płyn nie wyciekał i nie rozpryskiwał się. Miksuj na niskich obrotach, a następnie na wysokich, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Gruszka dodaje dodatkowej słodyczy i sprawia, że smoothie jest gęstsze, ale smakuje świetnie również bez niej, jako rzadsza gorąca czekolada.