Jak utrzymać świeżość jedzenia

W sklepach często można znaleźć hermetyczne pojemniki żywnościowe. Na czym to polega i dlaczego warto je mieć? W codziennym użytkowaniu są one nieodzownym elementem każdej kuchni. Pojemniki próżniowe pozwalają na łatwiejsze przechowywanie żywności oraz wydłużenie świeżości produktów. Pojemniki hermetyczne posiadają wiele zalet i są niedrogie. 

Zalety pojemników próżniowych 

Tradycyjne pojemniki na żywność cechują się plastikową pokrywą nie gwarantującą szczelności. Ich zaletą jest cena, jednak mogą okazać się nieszczelne. Daje to otwartą drogę mikroorganizmom, dodatkowo płynne substancje mogą się z nich wylać. Pojemniki próżniowe natomiast przedstawiają znacznie wyższy standard. Wieczka takich opakowań posiadają gumowe zabezpieczenia, które pozwalają na szczelne i bezpieczne zamknięcie.

Dzięki temu bakterie nie dostaną się do środka, nic też nie wylewa się i nie kapie. Wiele kolorów, rozmiarów i kształtów pozwala na bezproblemowe dobranie odpowiednich pojemników. Możliwe jest ustawienie pojemników jeden na drugim dzięki temu, że większość z nich ma wyprofilowane pokrywki. W ten sposób oszczędza się miejsce przy zachowaniu stabilności ustawienia pojemników. Znaczna część pojemników wykonana jest z polipropylenu (PP), który jest wytrzymały i bezpieczny dla zdrowia.

Przechowywanie żywności

Czy warto zainwestować w pojemniki próżniowe na żywność?

Przechowywanie jedzenia w folii, czy papierze jest kiepskim pomysłem. Jedzenie przykryte papierem może szybciej wyschnąć lub przemoczyć papier. Jedzenie przechowywane we folii przyspiesza psucie. Zwykły pojemnik na żywność zawsze będzie za mało szczelny, a w próżniowy możemy spakować wszystko i w każdym miejscu. Bez problemu wypełnimy go zupą, czy produktami stałymi. Do środka na pewno nie dostanie się żaden owad, a przechowywany jogurt nie wyleje na zewnątrz.

Jedzenie trzymane w pojemniku hermetycznym zachowuje świeżość przez dłuższy czas, co jest istotne. Niektóre produkty nawet pięciokrotnie mogą zwiększyć swoją przydatność do spożycia. Wilgotne produkty zachowują swą wilgotność, natomiast suche uchronimy przed zawilgoceniem. Niestety, nawet wśród pojemników próżniowych znaleźć możemy modele różnej jakości. Droższe i bardziej profesjonalne opakowania gwarantują bezpieczeństwo, natomiast tańsze mogą nie trzymać zgodnie z deklaracją producenta i otwierać się.

Pojemniki próżniowe mogą w większości przypadków zastąpić talerze z jedzeniem w lodówce. Dzięki szczelnej przykrywce zapachy nie będą się rozchodziły na inne produkty. Można ich też użyć do podgrzewania potraw w mikrofali, bez konieczności przekładania do innego pojemnika oraz do przechowywania przypraw, co gwarantuje idealny aromat przez długi czas.