Jednym z ulubionych smoothie naszego zespołu SGS jest Dan's (Famous) Apple Pie. Pojawiło się ono w naszym październikowym 30-dniowym wyzwaniu Green Smoothie Challenge. Jest to również ulubione danie naszej społeczności - nie bez powodu - jest niesamowicie pyszne! Kiedy nadchodzi jesień i wiele świeżych owoców nie jest dostępnych, dobrze jest mieć w tylnej kieszeni kilka przepisów na jabłkowe smoothie, z których można skorzystać. To Ciepłe Zielone Smoothie z Szarlotki to wersja Szarlotki Dana. Ma trochę płatków owsianych dodanych dla dodatkowego błonnika i aby był gęsty i kremowy.

Zielone jabłka są bardziej cierpkie, więc dodaliśmy kilka daktyli, aby osłodzić całość. Jeśli wolisz inny rodzaj jabłek, dostosuj odpowiednio słodycz. Jednak pikantne zielone jabłko w połączeniu z przyprawami korzennymi sprawia, że smakuje jak kawałek ciepłej szarlotki. Pokochasz go!

To ciepłe, pocieszające smoothie jest pełne żelaza, błonnika i witaminy C. Pamiętaj, aby dobrze umyć jabłko i pozostawić skórkę, aby uzyskać dodatkowe składniki odżywcze!

OPIS

Wszystkie dobroci szarlotki są zawarte w tym pysznym, ciepłym smoothie, które jest pełne szpinaku, jabłek i odrobiny cynamonu i gałki muszkatołowej.

szarlotka


SKŁADNIKI

  • 1/4 szklanki bardzo gorącej wody
  • 2 łyżki płatków owsianych*
  • 2 daktyle medjool (bez pestek)
  • 1 filiżanka świeżego szpinaku
  • 1 filiżanka mleka migdałowego
  • 1 jabłko (wydrążone i pokrojone w plasterki)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej

INSTRUKCJA:

  1. Umieść gorącą wodę, płatki owsiane i daktyle w blenderze. Odstaw na 5-10 minut.
  2. Następnie dodać pozostałe składniki. Blendować na niskich obrotach, zwiększając prędkość aż do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji. Jeśli używasz blendera wysokoobrotowego, kontynuuj blendowanie za pomocą funkcji zupy lub wysokiej prędkości, aż smoothie będzie gorące. Wlać do kubków i natychmiast wypić. Posypać wierzch dodatkowym cynamonem i gałką muszkatołową, jeśli jest taka potrzeba.

UWAGI

Uwagi: Zachowaj ostrożność podczas blendowania gorących płynów. Upewnij się, że pokrywka jest odpowietrzona, aby płyn nie wyciekał i nie rozpryskiwał się. Zawsze zaczynaj miksowanie na najniższych obrotach, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowane płatki owsiane mogą być również użyte zamiast płatków. Wystarczy odmierzyć 1/2 szklanki ugotowanych płatków owsianych (najlepiej niesłodzonych) i dodać do blendera wraz z pozostałymi składnikami.