Zalety wyciskarek Hurom Większość chorób cywilizacyjnych współczesnego człowieka związana jest w sposób większy lub mniejszy z dietą, w której brak warzyw i owoców, a co za tym idzie brak najcenniejszych witamin. Najlepszym sposobem na poradzenie sobie z deficytami na tym polu jest korzystanie z soków, które są najłatwiej przyswajalną formą owoców. Wyciskarki do soków Hurom są w stanie podać je w sposób prosty i wygodny. W warzywach i owocach kryje się zdrowie Włączanie do swojej diety warzyw i owoców jest przejawem rozsądnego dbania o swoje zdrowie. Są one bowiem najlepszym źródłem minerałów i witamin, które są potrzebne naszemu organizmowi do symulowania i kontrolowania wielu ważnych procesów, miedzy innymi gojenia ran czy produkcji krwi. W warzywach znajduje się też bardzo dużo błonnika.

Ta substancja, chociaż nie jest trawiona, reguluje pracę jelit oraz zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Warto ponadto posłuchać witarian, czyli dietetyków stawiających na raw food, którzy mówią nam o ogromnym znaczeniu enzymów znajdujących się w warzywach i owocach dla procesów metabolicznych wytwarzających energię naszych komórkach. Trzeba tutaj podkreślić, że owoce i warzywa są dla nas dość trudne do przyswojenia w zwykłej formie, nie wszystkie ich części jesteśmy w stanie strawić, a do tego często uruchamia to wielogodzinne procesy trawienne związane z różnymi efektami ubocznymi. Drastycznie zmniejsza to korzyści z diety zawierającej warzywa i owoce.

Trawienie nieprzetworzonego owocu zajmuje kilka godzin i pozwala na odzyskanie z niego kilkunastu procent składników odżywczych. Sok wchłania się w zaledwie kwadrans, a do tego przekazuje nam blisko dwie trzecie wszystkich wartości, jakie były ukryte w owocu. Istnieją badania mówiące, że około 2 szklanki soków dziennie są w stanie zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci o ponad 40%. Hurom chroni najważniejsze części owoców Gigantyczne znaczenie ma oczywiście sposób pozyskiwania soków. Wyciskarki Hurom są w stanie rozdrobnić, a następnie delikatnie sprasować owoce, dzięki czemu nie dochodzi do rozwarstwienia soku, a ściany komórkowe owocu są niemal nienaruszone. Co ważne, nie podnosi się temperatura, która jest szkodliwa dla wielu substancji odżywczych.