Zalety spożywania świeżych soków Świeże soki przygotowywane z warzyw czy owoców, będą do naszego organizmu dostarczały wiele cennych składników takich jak witaminy, minerały, enzymy czy białka. Jeśli uda się je dobrze wycisnąć to tak naprawdę mogą być najlepszym naturalnym produktem dla naszego organizmu. Wydaje się, że to właśnie świeże soki mogą sprawić, że nasz organizm będzie się szybko regenerował i może wracać do homeostazy. Soki mają składniki biologiczne, które znajdują się w takim stanie, który gwarantuje, że są one bardzo łatwo przyswajalne dla organizmu. Dodatkowo nasz organizm będzie musiał zużyć mniej energii do trawienia niż w momencie, gdy owoce czy warzywa normalnie zjemy. Dr Norman Walker – to znany lekarz, który stara się mocno propagować spożywanie naturalnych soków ze świeżo wyciśniętych owoców i warzyw.

Dowodzi on, że właśnie taki sok będzie wpływał doskonale na nasze zdrowie i samopoczucie właśnie dlatego, że mamy gwarancje jego szybkiego przyswojenia przez organizm. Soki z owoców czy warzyw to nic innego jak sok, który znajduje się w komórkach roślin i po jego mechanicznym wyciśnięciu może być spożyty. Przy wyciskaniu soków można uwolnić te wszystkie składniki, które są dla organizmu najlepsze i tym samym mamy pewność, że będą one łatwo przyswajalne. Owoce oraz warzywa są źródłem cennych bioflawonoidów. Owoce cytrusowe, które są delikatnie obrane mają właśnie białą otoczkę, w której znajduje się masa ważnych dla zdrowia składników. Jeśli spożywamy świeże soki starajmy się, by nie miały one wysokiej temperatury, w której niszczą się ważne składniki takie jak liczne enzymy.

Jeśli pijemy soki, które są wyciskane z owoców na surowo można być pewnym, że żadne enzymy i inne mineralne składniki nie będą naruszone. Razem z sokami do organizmu dostanie się również cenny błonnik, który będzie gwarancją poprawy stanu naszego zdrowia i działania układu pokarmowego w naszym organizmie. Jeśli chcemy przygotowywać sobie świeże soki to najlepszym urządzeniem do tego będzie dobrze dopasowana wyciskarka, która będzie radziła sobie doskonale ze wszystkimi owocami i warzywami, także tymi liściastymi i ziołami. Wyciskarki dokonują miażdżenia owoców i działają na zasadzie wolnych obrotów, co je wyróżnia od sokowirówek. Nie ma więc tutaj podgrzania soku ani jego utleniania i tym samym sok ma te wszystkie cenne składniki, które powinny się w nim znajdować, właśnie dlatego warto na taki produkt zwracać swoją szczególną uwagę.