Czy warto pić owocowe soki? Gdy przygotowujemy sok z owoców lub warzyw, dochodzi do zjawiska polegającego na ściskaniu się ich, rozdrabnianiu, a nawet odwirowywaniu, które przyczynia się do uzyskania zdrowej cieczy. Problem polega na tym, że w całych owocach i warzywach nie tylko enzymy i witaminy, ale również określone substancje odżywcze takie, jak potas, miedź i sól znajdują się jak gdyby w stanie zawieszenia, są bowiem uwięzione w nietrawionym przez nas błonniku. Przyczynia się to do tego, że choć ich obecność nie może być kwestionowana, one same nie mogą być przyswojone przez nasz organizm. Już po przejściu przez wyciskarkę sytuacja ulega zmianie, dochodzi bowiem do ich uwolnienia, a tym samym już po upływie piętnastu minut stają się one dostępne dla naszego organizmu.

Taki stan rzeczy wiąże się zresztą z jeszcze jedną korzyścią, której znaczenia nie da się zakwestionować, mamy bowiem do czynienia ze zmniejszeniem energii użytkowanej na trawienie. Pozwala to organizmowi na przeprowadzenie procesu oczyszczania znanego lepiej jako detoksykacja. O piciu soków wyciskanych z owoców i warzyw mówi się jako o jednym z rozwiązań, które zapobiegają nie tylko otyłości, nadciśnieniu oraz miażdżycy, ale również chorobom trzustki i wątroby, cukrzycy typu 2, zwyrodnieniu stawów, chorobom serca i nowotworom, a nawet zapaleniom kości i dziąseł. Schorzenia te są w dużej mierze właśnie konsekwencją nieprawidłowego odżywiania oraz diety bogatej w węglowodany proste i białko zwierzęce. Cierpią z ich powodu również te osoby, które nie stronią od żywności wysoko przetworzonej.

Na to, że soki stanowią bardzo skuteczny sposób leczenia wpływ ma przede wszystkim sam skład warzyw i owoców. Znajdują się w nich nie tylko łatwo przyswajane przez organizm cukry, ale także białka, tłuszcze nienasycone, witaminy i enzymy. Nie można ignorować i tego, że soki dostarczają naszemu organizmowi flawonoidy i przeciwutleniacze, które skutecznie chronią przed atakami wolnych rodników, których rakotwórcze działanie na komórki już od dawna jest potwierdzone naukowo. Soki to również bardzo bogate źródło tak zwanych biopierwiastków pozwalających na neutralizowanie toksycznych produktów przemiany materii. Nie można zapominać i o tym, że są nieocenionym źródłem wody, o której przyjmowaniu tak często zapominamy.