Feijoas są idealne do smoothie. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić tym pięknie wyglądającym smoothie bowl zrobionym z feijoa, jagód i banana. Do zdjęcia użyłam zarówno mrożonych czarnych porzeczek, jak i jeżyn. Jeśli nie masz żadnej z tych jagód, możesz użyć dowolnych innych, które masz pod ręką.
Jeśli nie widzieliście mojego ostatniego przepisu na smoothie z feijoa, chciałabym wspomnieć, że nie obieram feijoas, kiedy używam go w smoothie. Podczas gdy skórki feijoa są zbyt kwaśne, aby jeść je w takiej postaci, ich cierpki smak nie jest wyczuwalny w smoothie. Dlaczego więc marnować cenne składniki odżywcze w skórce?
Feijoa to nie tylko smaczny owoc, ale również bogaty w błonnik, niezbędne aminokwasy, potas i witaminę C. Włoscy badacze odkryli, że owoce feijoas mają wysoką zawartość kwasu foliowego i jodu. Jeśli więc znajdziesz ten pożywny owoc w swoim lokalnym sklepie spożywczym, spróbuj użyć go w smoothie lub po prostu jedz go w takiej postaci.
Smoothie z Feijoa, jagód i banana
Delikatne, owocowe smoothie z mrożonych jagód, banana i feijoa. Przygotuj ten przepis jako szybkie smoothie do spożycia w biegu lub jako bardziej sycące smoothie bowl posypane nasionami, orzechami lub płatkami kokosowymi. Print Recipe Przepis na szpilki Czas przygotowania 3 minsCzas gotowania 2 minsCzas całkowity 5 miny Danie Śniadanie, SmoothieKuchniaWegetariańska Serwowanie 2 szklanki
Sprzęt
- Blender
Składniki
- 4 feijoas (nie obieram ich)
- 1 banan
- 1 filiżanka mrożonych lub świeżych jagód do wyboru
- 1/2 filiżanka zwykły jogurt (bezmlecznego lub zwykłego)
Instrukcje
- Umieść wszystkie składniki w misie blendera i przetwarzaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Słowo kluczowe łatwe smoothie, smoothie bowl
Daj mi znać w komentarzach, czy próbowałeś tego smoothie i jak Ci się podoba feijoa berry combo?
Więcej znajdziesz na: http://naszezdrowiegl.pl
Patryk Zakrzewski
Trener personalny, dietetyk. Kraków