Zielone smoothies są szybkie w przygotowaniu, bogate w witaminy i fitoskładniki oraz łatwe do dostosowania do niemal każdej diety. Zazwyczaj zawierają jarmuż, szpinak i inne ciemne zieleniny liściaste, z niewielką ilością owoców. Aby jeszcze bardziej zwiększyć ich wartość odżywczą, można dodać orzechy, nasiona i zioła. Zielone smoothie mają działanie przeciwzapalne, mogą zmniejszyć ochotę na niezdrowe jedzenie i pomóc w utracie wagi.
Czy zielone smoothie jest zdrowe?
Smoothies (ogólnie rzecz biorąc) są lekkostrawne, ponieważ ściany komórkowe warzyw zostały mechanicznie rozbite przez blender. To świetna wiadomość dla wszystkich, którzy doświadczają wzdęć lub gazów, gdy zwiększają spożycie surowych warzyw. Oznacza to również, że składniki odżywcze są łatwiej dostępne dla organizmu w celu ich wchłonięcia.
Jeśli wiesz, że powinieneś jeść więcej warzyw, ale pomysł pełnych misek sałatek w ciągu dnia wydaje Ci się przytłaczający, zielone smoothie może być świetną alternatywą. W jednej szklance można spożyć całą porcję warzyw z sałatki. Zielone smoothie smakuje również wyśmienicie - nawet zagorzali zwolennicy zieleniny znajdą przepis, który zadowoli ich podniebienie. Nie bój się eksperymentować ze składnikami - dodatki takie jak awokado, nasiona i masło orzechowe mogą sprawić, że Twój smoothie będzie zdrowszy i bardziej sycący, a różne rodzaje owoców oferują nieskończone możliwości smakowe.
Istnieje coraz więcej dowodów wskazujących na to, że apetyt na śmieciowe jedzenie może być związany z niedoborem witamin i mikroelementów. Zielone smoothie może dostarczyć tych brakujących składników odżywczych i utrzymać poziom cukru we krwi na stałym poziomie. Jeśli starasz się schudnąć, ograniczenie zachcianek może znacznie ułatwić Ci podróż. Zielone smoothie są również niskokaloryczne i bardzo sycące. Stanowią doskonałe śniadanie lub energetyzującą przekąskę. Są również wygodne - zapakuj smoothie i unikaj pokusy jazdy samochodem.
Pomysły na przygotowanie idealnego zielonego smoothie
Podstawą dobrego zielonego smoothie jest płyn, składnik zielony i owoc.
- Dobrym wyborem jako płyn jestmleko migdałowe i kokosowe, ale woda lub mleko mleczne też się sprawdzą.
- Można również użyćsoków, ale zawierają one sporo cukru.
- Popularne sązieleniny, takie jak jarmuż i szpinak, a także boćwina, boćwina i trawa pszeniczna. "Młode odmiany zieleniny będą delikatniejsze i będą miały łagodniejszy smak.
- Mrożone banany dodają gładkiej, gęstej konsystencji, ale jagody, ananas i kiwi to także świetny wybór, jeśli chodzi o składniki owocowe.
- Do bazy można dodawaćdodatki. Awokado, mączka lniana i nasiona chia dodają błonnik i kwasy tłuszczowe Omega 3.
Zielone smoothie jest zarówno zdrowe, jak i pyszne. Oferują szybką absorpcję składników odżywczych i wysoką strawność w małym, przenośnym opakowaniu. Uczyń zielone smoothie swoim nowym, inteligentnym sposobem odżywiania i czerp z niego wiele korzyści.
Zdjęcia autorstwa Jose Soriano i Alison Marras na Unsplash
Patryk Zakrzewski
Trener personalny, dietetyk. Kraków