Czy wyciskarki są przydatne? Bez względu na to, z jakim urządzeniem do wyciskania soku mamy do czynienia, jego zadania nie różnią się znacząco. Za każdym razem celem jest wyciśnięcie soku zarówno z owoców, jak i z warzyw. Oczywiście, nie możemy nie dostrzec tego, że poza podobieństwami mamy do czynienia również z różnicami. Te odnoszą się przede wszystkim do technik i procesów wykorzystywanych, aby pozyskać ten zdrowy napój. Wyciskarki do soków zwracają na siebie uwagę między innymi dlatego, że problemem nie jest dla nich pozyskanie napoju również wówczas, gdy mamy do czynienia z drobnymi owocami, a nawet z roślinami zielonymi takimi, jak choćby pokrzywy. Soki uzyskane z wykorzystaniem wyciskarki zazwyczaj charakteryzuje zarówno gęstość, jak i esencjonalność oraz duża ilość miąższu.

Wyciskarki nie są oczywiście tym samym, co sokowirówki, mówiąc o różnicach pomiędzy nimi w pierwszej kolejności należy przy tym zwrócić uwagę na wolne obroty. Wyciskarki pozwalają nam na uzyskanie soku przede wszystkim dlatego, że z powodzeniem wykorzystują siłę miażdżenia. Napój uzyskany w ten sposób nie ulega napowietrzeniu i procesowi utleniania, a w związku z tym jest bardziej trwały, a i jego przechowywanie nie jest szczególnie skomplikowane. O wyciskarkach mówi się z dużym uznaniem również dlatego, że charakteryzuje je duża wydajność, z tej samej ilości owoców i warzyw są więc w stanie wyprodukować znacznie więcej soku niż ma to miejsce w przypadku sokowirówki. Również sam powstający w ten sposób sok zasługuje na uwagę, zawiera bowiem nie tylko więcej witamin, ale i składników mineralnych. Oczywiście, wyciskarki posiadają nie tylko zalety, ale również kilka wad, nie można więc nie dostrzec tego, że charakteryzuje je dość wysoka cena.

Gdy mamy do czynienia z jednoślimakowymi wyciskarkami soków musimy mieć na uwadze to, że charakteryzuje je podział na dwa rodzaje – zawierające ostrza i wolne od nich. Jeśli zdecydujemy się na zakup urządzenia z ostrzami, możemy mieć pewność, że będzie ono pracowało szybciej, choć sam sok utraci z tego powodu część składników odżywczych. Nie można przy tym zakładać ograniczenia czasu pracy. Wyciskarki tego typu radzą sobie bez zarzutu przy wyciskaniu soku z warzyw korzeniowych, mają jednak spore trudności, gdy chcemy za ich pośrednictwem zmieniać w sok rośliny liściaste. Nieco inaczej przedstawia się sytuacja wówczas, gdy sięgamy po wyciskarki jednoślimakowe bez ostrzy. Owszem, charakteryzuje je wolniejsze działanie, sam pozyskany napój jest jednak pełnowartościowy. Możemy je dzielić tak na urządzenia pionowe, jak i poziome, podział zaś jest uzależniony od tego, gdzie zlokalizowany został tak zwany układ miażdżący. Wyciskarki poziome pracują z prędkością, która nie przekracza 120 obrotów w ciągu minuty. Ich pionowe odpowiedniki pracują bez porównania szybciej, a jedną z ich bardziej istotnych zalet jest i ta, która wiąże się z niewielką ilością zajmowanego przez nie miejsca.