Wyciskarka do soków

Każda kuchnia jest wyposażona w co najmniej kilka sprzętów AGD – w młynki, miksery, mikrofalówki, piekarniki, itp. urządzenia.

A co z wyciskarkami do soków?

Te urządzenia wciąż są mało popularne w naszym kraju, a warto to zmienić biorąc pod uwagę ile cennych wartości zyskamy pijąc świeże soki owocowo – warzywne.

Czym jest wyciskarka do soków?

Sokowirówka

To urządzenie zna większość z nas jeszcze z czasów dzieciństwa, ale omówimy je później, najpierw przedstawimy wykorzystanie i znaczenie wyciskarki.

Kuracja Gersona

Doktor Gerson opracował dietę opartą na spożywaniu kilka razy dziennie świeżych soków owocowo – warzywnych. Doktor uważał, że przyczyną większości chorób jest nadmierna toksemia komórek wynikająca z dużego stresu, z niezdrowego odżywiania się i wpływu zanieczyszczenia środowiska na nasze organizmy. Podobnie jak Hipokrates w starożytności, dr Gerson uważał że prawidłowe i pełnowartościowe jedzenie to źródło zdrowia i najlepsza walka z chorobami. Dieta stworzona przez dr Gersona miała na celu walkę z nowotworami i profilaktykę nowotworową, lecz pomimo pozytywnych wyników współcześni lekarze nie uznali tej metody za dobrą w leczeniu nowotworów.

Owoce i warzywa

Według dr Gersona soki to skoncentrowane źródło witamin, minerałów, enzymów i wielu innych cennych dla nas substancji, łatwo przyswajanych w postaci płynnej, które wpływają na jakość codziennego życia. Oczywiście do produkcji soków używano owoców i warzyw z ekologicznych upraw, gdzie produkty wolne są od substancji chemicznych lub z ich minimalna dawką. Jeśli przyjrzymy się dokładniej teorii dr Gersona, to uświadomimy sobie szybko, że świeży sok to najlepsze źródło zdrowia i pięknego wyglądu, a to warte jest każdych pieniędzy. Choć półki sklepowe uginają się od soków w kartonikach, to żaden z nich nie może się równać ze świeżym, pożywnym sokiem owocowo – warzywnym, przygotowanym w domu ze składników jakie sami wybraliśmy.

Sokowirówka vs wyciskarka

Sokowirówka jest znana od lat, używały ich nasze mamy i babcie, lecz sok uzyskiwany z sokowirówki jest dużo gorszej jakości niż ten z wyciskarki. Sokowirówka nie wyciska dobrze całości produktu, część soku zostaje w pulpie jaka jest odrzucana do pojemnika na odpady. W czasie pracy bardzo się nagrzewa i przez to utracone zostają cenne składniki odżywcze. Do tego jest głośna, trudna w utrzymaniu czystości i zajmuje sporo miejsca w kuchni. W sokowirówce nie zrobimy soku z zielonej sałaty, ze szpinaku, kiełków i nasion. Oczywiście jeśli ktoś nie ma alternatywy, to sok z sokowirówki z pewnością jest lepszy niż jakikolwiek z kartonika ze sklepu.