Części dobrej wyciskarki do owoców i warzyw Wyciskarka do cytrusów W sprzedaży obecnie znajdują się ręczne oraz elektryczne wyciskarki. Wykonywane mogą być ze szkła, ceramiki, tworzyw sztucznych oraz stali nierdzewnej. Zanim zdecydujemy się na zakup warto sprawdzić jaki jest pojemnik na sok. Warto wybrać taki większy, który pozwoli nam na przygotowanie większej ilości soku. Dobrze będzie, jeśli pojemnik jest przeźroczysty, ponieważ wtedy można go lepiej kontrolować pod kątem ilości soku.

Rodzaje i typy wyciskarek. Wyciskarki ręczne – to niewielkie urządzenia, w których wykorzystywana będzie siła własnych mięśni do przerobienia owoców czy warzyw. Są niewielkie, dlatego można zabierać je ze sobą, robione z tworzyw sztucznych i stali nierdzewnej. Wyciskarki elektryczne – są to już większe urządzenia, które mogą zająć w kuchni sporo miejsca. Dzieli się je na jedno oraz dwuślimakowe. Zróżnicowanie będzie polegać także na tym jaki silnik został w urządzeniu zastosowany. Jeśli chcemy przerabiać twarde owoce czy warzywa na pewno warto wybrać takie urządzenie, które będzie miało większą moc, wtedy lepiej sobie z nimi poradzi. Jeśli jest to tylko wyciskarka do cytrusów ta moc nie ma takiego znaczenia i jest niewielka.

Sita i ostrza. Sita, w których znajdują się ostrza muszą być odpowiednio wytrzymałe i mieć przygotowane dobre noże, które zagwarantują także odpowiednią przepuszczalność. Najczęściej gorzej sprawują się plastikowe z małym ostrzem, które często się zapychają. Jeśli tego chce się unikać najlepiej będzie wybrać takie sito, które ma noże centryczne i zostało przygotowane ze stali nierdzewnej. Najlepiej będzie wykonywać ściany z mikrosiatki. Warto zwracać uwagę na to czy urządzenie ma różne sita, które można sobie zmieniać w zależności od tego jakie owoce czy warzywa będą przerabiane w danym momencie. 

Dodatkowe funkcje. Zmienny kierunek obrotów – to wygodne rozwiązanie, które pozwala skuteczniej i dokładniej wyciskać sok. Zmiana jest najczęściej automatyczna, ponieważ wałek sam obraca się w różnych kierunkach. Blokada kapania – sprawi, że nie dojdzie do zabrudzenia stołu Dodatkowe końcówki – na pewno bardzo pożyteczne pozwalają w urządzeniu przygotowywać makaron, musy czy mielić mięso. Wymienne wałki ślimakowe – możliwość wymiany wałków w stosunku do tego co będzie przerabiane. Ogumowane nóżki – sprawią, że urządzenie będzie stabilnej stało w czasie pracy. Gwarancja Dobrze sprawdzić jaką gwarancje daje nam producent. Najczęściej najlepsze firmy dają nawet 10 lat gwarancji i dlatego warto takie urządzenie wybrać sprawdzając czy firma ma również serwis w Polsce, by nie okazało się, że przy awarii należy sprzęt wysłać do innego kraju.